Betrouwbare diagnostiek in de buurt
Zoek uw prikpost:
 

Fundusfotografie (Oogonderzoek)

Bij patiënten met diabetes mellitus kunnen afwijkingen optreden aan de bloedvaten van het netvlies. Deze afwijkingen hoeven niet direct klachten te geven, maar het is wel goed ze tijdig te ontdekken en behandelen. Zo kan blijvende schade aan het netvlies worden voorkomen. Hoe u een fundusfoto (funduscopie) bij Diagnostiek Brabant (DB) aanvraagt en hoe het gaat, leest u hier.

Indicaties

De funduscopie is een goede methode voor screenen op diabetische retinopathie. In aanmerking komen patiënten met diabetes mellitus type 2 zonder reeds vastgestelde oogaandoeningen.

Contra-indicaties

  • Er zijn geen absolute contra-indicaties voor fundusfotografie.
  • De belangrijkste absolute contra-indicatie voor oogdruppelen met tropicamide is (nauwe kamerhoek) glaucoom. Ook een eerdere allergische reactie op tropicamide is een absolute contra-indicatie voor oogdruppelen.

Aanvragen

Fundusfotografie vraagt u aan via het aanvraagformulier (te downloaden via de webshop) of via ZorgDomein.

  • Als u het aanvraagformulier gebruikt, maakt uw patiënt zelf een afspraak via het klantcontact centrum, telefoonnummer 013-539 36 36.
  • Komt de aanvraag via ZorgDomein dan neemt het klantcontact centrum DB contact op met de patiënt voor het maken van een afspraak.

Procedure

Een gespecialiseerd medewerker van DB maakt digitale foto’s van het netvlies van beide ogen. De ogen worden hiervoor gedruppeld. De patiënt heeft hierdoor geen goed zicht, waardoor hij /zij niet zelfstandig terug kan rijden.

Uitslag

Een oogarts beoordeelt de foto's voordat deze worden verwerkt. U ontvangt de digitale uitslag in uw HIS.