Gastroscopie

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Dit wordt gedaan met een endoscoop: een dunne, flexibele slang van ongeveer een centimeter.

Wat kunt u verwachten?

De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm in de maag en twaalfvingerige darm. Aan het uiteinde van de endoscoop zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw slokdarm en maag goed kan bekijken. De beelden van de camera bekijkt de arts op een beeldscherm.

  • Met een gastroscopie kan een specialist vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden.
  • Een gastroscopie is een inwendig onderzoek. Dit heeft voor-en nadelen. Een belangrijk voordeel van de gastroscopie is dat de arts meteen kleine ingrepen kan uitvoeren. In veel gevallen is de gastroscopie daarom het onderzoek van eerste keuze.

Waar kunt u terecht?

Het onderzoek wordt verricht in het ETZ locatie TweeSteden Tilburg.

Lees meer in de informatiebrief

Informatiebrief gastroscopie.